Door op "Accepteer" te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
March 4, 2023

Waarom recyclen we beton?

Hergebruik van een hoogwaardig materiaal als beton in funderingen doet aan dit materiaal geen recht; het is zelfs zonde, omdat we op deze manier afhankelijk blijven van primaire grondstoffen zoals grind en zand. Oud beton behoort nieuw beton te worden in onze optiek.

Beton is een van de meest gebruikte materialen in de wereld van de bouw. Het wordt gebruikt in de constructie van wegen, bruggen, gebouwen en andere infrastructuurprojecten. Beton is sterk, heeft een lange levensduur en is relatief goedkoop en dat maakt het tot een perfecte bouwgrondstof.  Maar betonproductie is ook verantwoordelijk voor een aanzienlijke hoeveelheid afval en emissies, waaronder CO2-uitstoot. Daarom is het recyclen van beton van groot belang voor de duurzaamheid van de bouwsector en de planeet.

Het recyclen van beton is het proces van het breken en hergebruiken van betonafval in nieuwe constructies. Door beton te recyclen, worden de emissies die gepaard gaan met de productie van nieuw beton verminderd omdat er minder grondstoffen nodig zijn en minder energie nodig is voor de verwerking.

Een circulaire economie vereist dat oud beton 100% gerecycled wordt waardoor het als grondstof kan dienen voor nieuw beton. De kennis en ontwikkelde technieken waarbij zelfs cement kan worden teruggewonnen leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Het optimaal recyclen van beton maakt de winning van primaire grondstoffen overbodig. Zover zijn we nog niet maar er zijn al wel belangrijke stappen gezet waarmee we de CO2 uitstoot en de ruimtelijke effecten van primaire grondstoffenwinning aanzienlijk terug weten te dringen.

De productie van cement, de belangrijkste grondstof van beton,  veroorzaakt circa 8% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Het hoogwaardig hergebruiken van beton helpt deze CO2 uitstoot terug te dringen.

Kortom, het recyclen van beton is een belangrijke stap in de richting van duurzame bouwpraktijken. Door het verminderen van bouwafval, de behoefte aan natuurlijke aggregaten en CO2-uitstoot, helpt het recyclen van beton om de planeet te beschermen en de bouwsector duurzamer te maken. Het is een praktijk die zou moeten worden aangemoedigd en ondersteund door bouwers, ontwikkelaars en overheden

Lees hier verder
Hier moet je op letten bij het aanschaffen van de juiste zeefdekken
Ontdek waar je op moet letten bij het kiezen van zeefdekken voor recyclingmachines, met aandachtspunten zoals afmetingen, bevestigingshaken, materiaalkeuze, en prijs-kwaliteitverhouding. Met op maat gemaakte oplossingen voor alle merken in de industrie, bieden wij hoogwaardige zeefdekken die de efficiëntie van recyclingprocessen optimaliseren en bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Een Verrijkende Reis naar Maskin Mekano
Wij bezochten samen met klanten de Maskin Mekano-fabriek in Zweden, waar waardevolle feedback over recyclingmachines werd gedeeld en innovatieve inzichten werden opgedaan. Vertegenwoordigers van bedrijven zoals Smet Rental, Twee 'R' Recycling, Zandwijk en Meganck deelden feedback die direct wordt geïmplementeerd in nieuwe en bestaande modellen.
Nieuws
Wij staan op de SteinExpo!
Samen met onze partner Maskin Mekano staan we dit jaar op de SteinExpo. Deze beurs, die plaatsvind van 23 t/m 26 augustus is dé plek voor alles wat met recycling, breken, zeven en verwerkerkingsmachines te maken heeft! We tonen de gloednieuwe ECO6 en laten zien dat het efficiënt uitzeven van fijne fracties geen mythe is!